• 0(554) 743 61 61
  • info@naturateknoloji.com.tr

Epoksi Zemin Kaplaması

Epoksi Zemin Kaplaması

Epoksi zemin kaplamaları inşaat sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Zemin kaplamaları için kullanılmasının temel amacı, beton yüzeyinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal oluşumun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktır. Epoksi temelli zemin kaplamalarının amacı yapılmış olan alanlarda, betonarmeden çok daha iyi performans göstermesi ile kusursuz bir zemin elde edebilmektedir.

Epoksi kaplama ya da boya üretimi için sahada beton ya da toprak teknik şartnamelerine uygun olmalıdır. Levhanın epoksi uygulamalarına uygun olup olmadığı sahada zemin etütleriyle teyit edilmelidir. Betonun yüzeyi sağlam, mükemmel perdahlı, çatlaksız, kuru ve yüzeydeki her türlü partikül, toz ve yağdan arındırılmış olmalıdır. Yüzeyde ezik, yarık, çatlak, segregasyon ve diğer kusurlar bulunmamalı ve yüzey tozlu olmamalıdır.

Epoksi Zemin Kaplamaların Özellikleri:

-Zemin temeline asit, alkali gibi zarar verebilecek kimyasal maddelerin sebep olabileceği olumsuzluklara karşı direnç gösterir.

-Yağ, su gibi sıvı maddelerin sebep olabileceği zararları engeller.

-Yüzeye kaymaz bir özellik sağlar.

-Estetik dokunuşlar için çeşitli renk ve biçimlere sahip geniş bir katalog vardır. Aynı zamanda parlaklık ölçüsü de ayarlanabilir.

-Bakteri oluşumunu engellediği gibi kokusuz ve hijyeniktir.

-Yalıtım özelliği de taşır.

-Yüzeyi fazla kiri tutmaz, kuvvetli yapıştırılma olanağı vardır. Bu nedenlerden dolayı uzun yıllar boyu kullanılabilir.

-Uzun ömürlü olduğu gibi çatlamalara karşı dirençlidir ve uygulanma süresi de kısadır.

-Düz bir yüzey oluşturmak için kaplanan alandaki çatlakları ve kırıkları tamamen doldurur.

-Epoksi zemin kaplamaları, tüm yüzeyin değiştirilmeden güncellenmesine olanak sağlar. Bu, zemine herhangi bir inşaat çalışması olmaksızın yepyeni bir görünüm kazandırma konusunda kolaylık sağlar.

Epoksi zemin kaplamasının birçok avantajı olduğu gibi oldukça fazla sayıda kullanım alanı da vardır. Bunlar arasında, sanayi binaları, depolar, imalat fabrikaları, laboratuvar ve ilaç tesisleri, otopark, depolar, makine imalat yerleri ve fabrikaları, otomotiv fabrikaları, gıda imalat fabrikaları, uçak ve helikopter pistleri, hastane ve okullar, petrokimya tesisleri, mağazalar ve restoranlar vardır.

Epoksi zemin kaplama işlemine başlamadan evvel, işlemin yapılacağı alan için veri toplama işlemi yapılmalıdır. Mekanın teknik özellikleri ve zeminin yapısı incelenir. Zeminin belirlenen özelliklerine göre değişik kalınlıklarda epoksi zemin uygulamaları yapılabilir. Epoksi zemin kaplamaların uygulamaya konulma zamanına gelmeden önce, hazırlık aşamalarını iyice sindirmek ve uygulamak gerekir. Hazırlık sürecinde işçiler zemin kaplama yapılacak olan alana giderek bulgu toplaması yaparlar. Bu şekilde araç, gereç ve ekipman açısından hazırlıklı olarak işleme başlanır.

 Epoksi kaplama yapılacak olan yüzeyin pak olması hazırlık aşamasının en mühim parçasıdır. Eğer yüzeyde daha öncesinden uygulanan parke, fayans şeklinde yapılar var ise bunlar sökülmeli ve yeni malzemeye yer açılmalıdır. Eski malzemeler yerlerinden çıkarıldığında ise geride yapışkanlar kalabilir. Bu yapışkan artıklarının yüzeyden tamamen temizlenmesi önemli ve zorunludur.  Zemin dümdüz yapılmalı, pürüzler yok edilmelidir. Bu işlemlerin hepsi, zemin kaplamalarının hazırlık aşamaları içindedir. Ardından tatbik için gereken işlemlere geçilir.

Astarın tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra ana katı uygulamaya başlanır. Kururken dokunulmamalı ve uygulamanın yapıldığı zemin üzerine baskı uygulanmamalıdır. Epoksi zeminler kaplanırken istenilen zemin desenine göre uygulamalar farklı biçimlerde yapılır. Zevkinize göre zemine ayarlanmış parlaklık ölçüsü ya da mat bir görünüm ekleyebilirsiniz. Bu zeminlerin kaplama fiyatları da uygulanan epoksi kaplamanın cinsine göre, uygulamanın boyutuna göre farklılık göstermektedir.

Zeminin temizlenme işlemleri için genel olarak mekanik ıslak vakum en uygun biçimdir. Bez ve kova yardımıyla yıkamanızı önermiyoruz. Hijyenin çok önemli olduğu durumlarda dezenfektan solüsyonu kullanılabilir ve 60-80 °C sıcaklıkta buharla temizlik yapılması önerilir.